Presenteren in een andere taal

Iedereen weet dat presenteren sowieso al een lastig onderwerp is. Voor sommigen is het een angstig gegeven waar ze liever niet aan denken en voor anderen loopt het net wat vlotter. Al is presenteren in onze eigen moedertaal al lastig, laat staan wanneer we een presentatie moeten houden in een andere taal, een taal die we misschien niet zo machtig zijn dan onze eigen moedertaal. Graag wil ik je een paar tips geven die je meer zelfvertrouwen zullen geven.

Presenteren voor een internationaal zakelijk publiek

Bij de meeste presentaties voor internationaal publiek is de gebruikelijke taal meestal Engels. Een eerste tip die misschien kan helpen is om op de eerste slide verschillende talen te schrijven met de betekenis ‘welkom’. Op deze manier helpt het om een band te creëren met het publiek waarvoor je gaat spreken. Nog een goede manier om een band op te bouwen met het publiek, is om je in het begin van je presentatie ‘zakelijk’ voor te stellen. Uiteraard hangt dit af met het type presentatie dat je moet gaan geven.

Voorbereiding van de presentatie

In de voorbereidingsfase van je presentatie is het uiteraard aangeraden om een aantal keren thuis te oefenen alvorens je de presentatie gaat geven. Een redelijke termijn is een week voorafgaand aan de presentatie. Nog een belangrijke tip die ik je wil meegeven, is om een taaltraining te gaan volgen voor de taal welke je je presentatie geeft. Het is niet de bedoeling om perfect te zijn in de taal waar je gaat presenteren, maar het is wel de bedoeling om je de basis mee te geven die je kan helpen je presentatie te ondersteunen.

Een goede voorbereiding doet wonderen

Bij mensen die zich niet goed hebben voorbereid, zie je heel vaak dat er ellenlange teksten op de slides staan. Dit is niet goed en vaak wordt de presentatie te verwarrend voor het publiek omdat hun aandacht naar de teksten gaat in plaats van te luisteren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>