Hoe gebruik je millennials voor verandermanagement?

Nieuwe medewerkers kunnen bijdragen aan een verandertraject omdat zij vol nieuwe ideeën zitten en nog niet vastzitten in oude patronen. Dit geldt met name voor jonge medewerkers die vroeg in hun carrière zitten. En de huidige generatie millennials is hoogopgeleid en neemt graag veel verantwoordelijkheid.

Millennials lijken daarom bij uitstek geschikt voor het doorlopen van verandertrajecten. Maar, millennials zijn niet de makkelijkste werknemers om te begeleiden. Ze verwachten bij binnenkomst direct veel inspraak, ze willen zich heel snel kunnen ontwikkelen en ze zijn berucht om hoe snel ze van baan veranderen als hun werk hen even niet bevalt. Het is daarom belangrijk millennials de juiste begeleiding te bieden als je wilt dat ze bijdragen aan je verandertraject.

De meest gemaakte fout bij het begeleiden van millennials


In veel organisaties worden millennials binnengehaald met een rode loper. Ze krijgen een traineeship met een goed salaris en ze worden geprezen als ‘de leiders van morgen’. Maar, wanneer zij eenmaal binnen zijn en ideeën beginnen te spuien voor verbeteringen, ervaren zij enorm veel weerstand van hun seniore collega’s. De seniore collega’s schieten al hun ideeën af met objecties zoals ‘Dat hebben we al een keer geprobeerd en het werkte toen ook niet’ en ‘Ik zit al wat langer in het vak en geloof mij maar, zo simpel is het niet’. Of, wanneer millennials wel de ruimte krijgen om te innoveren, worden zij aan hun lot over gelaten bij de implementatie van hun oplossingen.

Begeleiding: de juiste balans


Millennials hebben ruimte nodig om te innoveren met bemoedigende begeleiding. Het werkt vaak goed om millennials veel vrijheid te geven, maar wel altijd beschikbaar te zijn voor vragen en eens per week te vragen hoe het gaat. Op deze manier voelen ze zich niet in het diepe gegooid maar kunnen zij wel veel verantwoordelijkheid op zich nemen en voelen ze zich niet beperkt door oude gewoonten en processen. Zo kunnen zij nieuwe processen ontwikkelen voor je organisatie en begeleid implementeren. Zo kun je als ondernemer veranderingsmanagement uitvoeren zonder dat het opvalt. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>