Veranderingen op het werk

Er verandert steeds meer op het gebied van werken. Als ondernemer kun je tegenwoordig steeds gemakkelijker taken uitbesteden en door middel van software worden vele taken gemakkelijker. Salarissoftware kan bijvoorbeeld alles over de lonen gemakkelijk bijhouden. Met één druk op de knop open je het en heb je direct een goed overzicht. Zo heb je ook niet meer al die rondslingerende loonstrookjes. Ook doordat de overheid dingen opvalt worden er vaak aanpassingen gedaan in de wet. In de loop van de jaren breidt zich dit steeds meer uit en ook in 2016 zijn er weer een aantal dingen veranderd met betrekking tot werk. Deze ontwikkelingen zullen hieronder aangegeven worden.

Steeds flexibeler werken

Allereerst is het mogelijk om steeds flexibeler te gaan werken, je mag steeds vaker thuis of op gunstigere tijden werken. De overheid bevordert dit. Vanaf komend werkjaar mogen werknemers namelijk aan hun baas vragen de werkroosters aan te passen, de arbeidsuren aan te passen of enkele dagen per week thuis te werken. Voor veel werknemers zal dit een uitkomst zijn.

WGA-uitkering wordt afgebouwd

De uitkering voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten (WGA-uitkering) wordt de komende jaren ook al stapsgewijs afgebouwd van 38 maanden naar 24 maanden. De WW-uitkering zorgt ook voor veranderingen. Wie zijn baan kwijtraakt, heeft nu 38 maanden recht op een WW-uitkering. Van 1 januari 2016 t/m 1 april 2019 gaat er elk kwartaal een maand af en daarna is de duur nog maar 24 maanden.

VAR gaat verdwijnen

De verklaring arbeidsrelatie (VAR) gaat ook verdwijnen. Vanaf 1 april 2016 kunnen ondernemers gebruikmaken van een overeenkomst die is opgesteld of beoordeeld door de Belastingdienst. De aftrekposten en de belastingtarieven gaan iets omhoog en pensioenfondsen mogen hun krachten gaan bundelen.

Dit zijn nog maar een paar veranderingen. Er zijn er nog veel meer en dat zal de komende jaren toenemen. Ook kunnen er hier weer aanpassingen in plaatsvinden, bijvoorbeeld wanneer een aanpassing niet goed werkt.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>