Wat is een flexplek?

Binnen de bedrijfscultuur is het populair om flexplekken te creëren. Een flexplek, of een flexibele werkplek, is een plaats binnen een bedrijf waar iedereen mag gaan zitten. Er zijn voor alle werknemers mogelijkheden om vanuit de flexibele werkplekken in te loggen op het benodigde netwerk. En als je wilt verkassen, dan doe je dat eenvoudig en wordt je plek weer ingenomen door een andere werknemer. Zelfstandigen zonder kantoorruimte kunnen in sommige steden gebruik maken van flexplekken in bijvoorbeeld een bibliotheek of een organisatie die flexplekken verhuurt.

Waarom bedrijven voor flexplekken kiezen

Bedrijven bestaan praktisch nooit alleen maar uit fulltimers. En er zijn ook heel veel medewerkers in bijvoorbeeld de buitendienst. Daardoor staan een heel aantal bureaus dagelijks leeg. Door flexibele werkplekken te introduceren, heb je minder faciliteiten nodig. Dat bespaart een bedrijf aan kantoorruimte en bijvoorbeeld computerkosten. Door deze nieuwe manier van werken, kun je werknemers ook stimuleren om thuis een flexplek te realiseren. Dat vinden veel werknemers erg prettig, omdat ze dan bijvoorbeeld de dagelijkse file kunnen omzeilen.

Nadelen van een flexibele werkplek

Flexibele werkplekken hebben ook wel wat nadelen. Omdat je als werknemer steeds moet verkassen, sleep je ook steeds met je spullen heen en weer. Dat is een belasting, maar maakt je werkomgeving ook minder gezellig en persoonlijk. Een flexibele werkplek heeft minder privacy, ze liggen vaak in een open office environment. Als je veel in contact komt met klanten, zijn flexplekken daarom niet handig. Zowel niet bij het telefonisch contact als bij een daadwerkelijke ontvangst. In plaats van vaste werkplekken in een rustige omgeving, moet je nu speciale kamers inrichten waar klanten ontvangen kunnen worden. Voor deze kamers moet een reserveringssysteem bedacht worden, zodat niet meerdere mensen tegelijk de kamer willen bezetten. En het bedrijf moet hiernaast ook nog een stabiele ICT omgeving hebben, met een goede ICT dienstverlener, om technische problemen snel op te lossen. De ervaring wijst uit dat meerdere mensen op 1 computersysteem sneller storingen veroorzaken dan wanneer iemand alleen verantwoordelijk is voor zijn eigen computer.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>