Wat betekent een werkplekonderzoek?

Een werkplekonderzoek, ook wel werkplek analyse genoemd, is bedoeld om lichamelijke klachten te verhelpen of volledig te voorkomen. Klachten die komen door bijvoorbeeld een verkeerde werkhouding of het gebruik van de verkeerde instrumenten om je werk uit te voeren. Aan de hand van een integraal werkplekonderzoek krijg jij, of je werkgever, een gericht advies om bepaalde zaken aan je werkplek te verbeteren. Met dit onderzoek is het mogelijk om klachten van werknemers terug te dringen en dit werkt stimulerend als het gaat om de tevredenheid en productiviteit van personeel.

Welke verschillende werkplekonderzoeken zijn er?

In het werkplekonderzoek wordt er gekeken naar de werkplek, het werkgedrag en de organisatie waar men werkzaam is. Door deze aspecten individueel te bekijken komt er een uitgebreide rapportage per werkplek. De volgende zaken kunnen worden onderzocht:

  • Werkplekinrichting en ergonomie;
  • Veiligheidsonderzoek;
  • Arbeidshygiëne;
  • Ergonomisch werkplekonderzoek naar fysieke belasting van de werknemer;
  • Werkverhoudingen en het voorkomen van stress en werkdruk.

Wat zijn de voordelen van een goede werkplek?

Met de uitkomst van het werkplekonderzoek kan er worden gezorgd voor een goede werkplek. Een werkplek waar overbelasting niet voorkomt en men gebruikmaakt van de juiste ergonomische werkinstrumenten. Maar wat zijn hier nu precies de voordelen van? Het grootste voordeel is dat door een goede werkplek klachten voorkomen kunnen worden en huidige klachten misschien wel verholpen kunnen worden. Hierdoor wordt het (ziekte)verzuim lager en kan dit een flinke kostenbesparing tot gevolg hebben.

Naast een kostenbesparing voor het bedrijf geeft de uitslag van een goede werkplek analyse handvatten voor het verbeteren van de algemene arbeidsomstandigheden. Dit zorgt ervoor dat werknemers beter werken en vaak een stuk productiever zijn. Hiernaast is het voor een werkgever belangrijk om er alles aan te doen om een werknemer het naar z’n zin te maken.

Meer weten over een werkplek analyse? In de eerste alinea staat een link naar een relevante pagina over werkplekonderzoek.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>