Waar moet je op letten als je begint met beleggen

Ben je van plan om te gaan beginnen met beleggen? Dan komt er de komende tijd waarschijnlijk heel veel op je af. Het is niet moeilijk om zelf te gaan beleggen. Op internet zijn er allerlei websites en platformen te vinden die je hier heel goed op voorbereiden en die het beste halen uit jouw vermogen om een succesvolle belegger te worden.

Een aantal aandachtspunten kan je wel helpen om valkuilen te vermijden en nog meer succes uit je beleggingen te halen. We willen je in dit artikel graag verder informeren over deze valkuilen. Doe je voordeel met deze beleggingstips.

Ken je markt en producten

Als je zelf wil gaan beleggen kun je alle kanten op. Er zijn zoveel markten te bedenken dat je er moe van zou worden. Wanneer je slechts één of twee markten gaat verkennen en deze producten in de vingers krijgt, ben je verstandiger bezig dan wanneer je van alles wat wil doen. Want dan verlies je al snel het overzicht en lukt het je niet meer om helder na te denken.

Richt je bij voorkeur op een markt als grondstoffen en verdiep je dan vooral in goud en zilver. Of maak een uitstapje naar iets nieuws waar je meer over wil weten, zoals de handel in cacao of tarwe. Doe je dat niet, dan loop je het risico dat je niet meer weet waar je allemaal in geïnvesteerd hebt.

Stel een plan op

Een goed plan helpt je om richting te geven aan je activiteiten als belegger. Wat moet er in een plan staan? Bijvoorbeeld:

  • Het doel. Hoeveel geld wil je verdienen.
  • Verlies en winst. Wanneer stop je met je belegging? Hoeveel is je percentage bij maximaal verlies en bij maximale winst?
  • Wanneer ga je meer doen van een bepaalde belegging?
  • Wat evalueer je?

Die evaluatie is van belang, omdat die je helpt bij het analyseren van je beleggingen. Analyse is een sleutelwoord waar professionele beleggers aan vasthouden, omdat het hen helpt het beste uit hun beleggingen te halen.

Analyseer

Wil je weten wat succesfactoren in je beleggingen zijn? Breng dat dan in kaart met een analyse. Daarin staat precies wat wel werkt en wat niet. De meeste succesvolle beleggers hebben een analyse van hun beleggingen op papier staan, zodat ze hier in de toekomst nog profijt van kunnen hebben.

Leer van je fouten

Dacht jij dat beleggers die aan de top staan nooit geld verloren zijn? Een grote fout, want juist de meeste succesvolle beleggers hebben ervaren hoe het is om te verliezen. Maar ze beheersen ook de kracht om van hun fouten te leren. Zij maken daardoor nu veel meer winst, want ze kennen de valkuilen waar je als belegger in kan trappen als geen ander en doen er alles aan om die valkuilen te trotseren. Zie een fout dus niet direct als falen, maar als een les.

Soms zal dat inderdaad een dure les zijn, maar dat hoort er nu eenmaal bij. Geen enkele belegger heeft nooit geld verloren op de beurs. En heb je het idee dat je een neus voor verlies hebt? Ga dan handelen in CFD’s, want dan kun je verliezen omzetten tot winst voor jezelf. Maar CFD’s zijn weer een ander verhaal.

Blijf focussen

Wat vreselijk belangrijk is als belegger is om te blijven focussen. Je moet je doel in het vizier houden en ook weten welke kanten je op moet gaan als het even niet gaat zoals het zou moeten gaan. Wanneer je het overzicht kwijtraakt, verlies je controle. Dat mag een belegger niet over zich heen laten komen! Focus dus op je beleggingen, ten alle tijden. De kans op verlies is anders een stuk groter.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>