Tips voor kantoorverlichting

Net zoals thuis is goede verlichting ook tijdens je werk erg belangrijk. Zeker voor personen met een bril of lenzen is licht cruciaal voor lezen en schrijven. Daarnaast is de productiviteit met de juiste verlichting ook veel hoger. Echter steekt verlichting van een kantoor net wat anders in elkaar dan verlichting van je woning. Lees hier de tips voor het kiezen van de juiste verlichting voor je kantoor.

De juiste lichtsterkte

De functie van de ruimte speelt een belangrijk rol in de keuze van het licht. De juiste lichtsterkte is belangrijk voor het verrichten van werkzaamheden en zorgt daarnaast voor comfortabel werken. Volgens de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid moet een kantoor dan ook goed verlicht zijn, maar wat wordt hier dan precies onder verstaan? Lichtsterkte wordt weergegeven in Lux en geeft aan hoeveel licht er terecht komt op een bepaalde oppervlakte.

Elke ruimte heeft een bijbehorende minimale lichtsterkte. Een receptie of klaslokaal heeft bijvoorbeeld een lichtsterkte nodig van minimaal 300 Lux. Voor vergaderzalen en ander bureauwerk kom je op minimaal 500 Lux en voor technische werkzaamheden zelfs op minimaal 750 Lux.

Creëer diffuus licht

Het is belangrijk dat een kantoor zo egaal mogelijk verlicht wordt. Zorg hierbij voor zo min mogelijk lichtcontrast. Lampen die hier vaak geschikt voor zijn, zijn TL lampen. De felheid van de lamp is vaak geschikt voor alle ruimtes en daarnaast dekt deze verlichting de ruimte ook evenredig. Dit wordt ook wel diffuus licht genoemd.

De juist kleurtemperatuur

In woningen zien we vaak licht terug met een vrij lage kleurtemperatuur. Dit creëert een knusse en gezellige sfeer in de woning. In een kantoor daarentegen is dit niet erg geschikt. Hier gaat productiviteit en functionaliteit boven de sfeer van de ruimte. Licht voor een kantoor is dan vaak ook wit of neutraal van kleur, zoals van TL lampen. Daarnaast is ook uit onderzoek gebleken dat de productiviteit in een ruimte met een neutrale of witte kleur hoger ligt dan in ruimtes met een hogere kleurtemperatuur.

Met deze tips in het achterhoofd kan het bijna niet misgaan met het kiezen van het juiste licht. Wil je toch liever advies over welke verlichting dan geschikt is voor je kantoorruimte? Neem dan even een kijkje op Directlampen.nl.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>