Afgedankte smartphones chemisch afval?

Het gaat snel met de techniek tegenwoordig, zeker ook in de telecomsector. Een nieuw ontworpen smartphone of tablet is de volgende dag al weer een oud model, bij wijze van spreken natuurlijk. Het voordeel voor de consument is natuurlijk dat er steeds meer mogelijkheden zijn op het gebied van mobiele telefonie en mobiel internet. De kosten van een mobiel abonnement zijn laag te noemen, mede door de enorme concurrentie tussen de diverse producenten van de welbekende smartphones en aanbieders van mobiele abonnementen. Voor een paar tientjes per maand heb je tegenwoordig al een mobiel abonnement met bijbehorende smartphone waarmee je zo goed als onbeperkt mobiel kunt bellen en internetten. Kijk alleen al eens naar de vele telecomvergelijkingssites waar je bijvoorbeeld sim only abonnementen vergelijken kunt om op die manier een goedkoop mobiel abonnement af te kunnen sluiten.

Wat gebeurt er met de oude smartphones?

Wat wel een probleem is als gevolg van de snelle ontwikkelingen op telecomgebied is, dat er veel afgedankte mobiele toestellen ontstaan die op de afvalberg belanden. En al die afgedankte mobieltjes zijn natuurlijk slecht voor het milieu. Gelukkig komen er steeds meer bedrijven op de markt die de oude smartphones nieuw leven in blazen door onderdelen van de oude smartphones die nog bruikbaar zijn te gebruiken voor het samenstellen van een nieuwe smartphone.

Inzamelen afgedankte smartphones

Het recyclen van oude smartphone tot een nieuwe smartphone is uiteraard een uitstekend idee, het is vanzelfsprekend beter voor het milieu. In veel landen in de wereld is de inzameling van de afgedankte mobiele telefoons echter een probleem. In Afrika bijvoorbeeld, is het gebruik van mobiele telefoons een eerste levensbehoefte te noemen, maar veel Afrikaanse landen hebben geen inzamelingsacties of inzamelpunten, met als gevolg dat de mobieltjes gewoon weggegooid worden. Er zijn gelukkig initiatieven om in die landen toch de mobieltjes in te zamelen om ze vervolgens bijvoorbeeld te verkopen aan landen in de rest van de wereld. Er zitten namelijk kostbare grondstoffen zoals goud in de apparaten verwerkt. Daarnaast kunnen bedrijven, zoals hierboven al gezegd, de oude mobieltjes recyclen door oude onderdelen te gebruiken om weer nieuwe smartphones te vervaardigen. Bedrijven, zoals Closing the Loop, zetten in verschillende landen in de wereld lokale infrastructuren in om afgedankte telefoons in te zamelen. Die telefoons worden dan weer geëxporteerd naar landen die een vraag uitoefenen naar de grondstoffen die in de telefoontjes zitten. Al met al zijn dat natuurlijk goede ontwikkelingen die we eigenlijk alleen maar kunnen toejuichen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>