3D printen in opmars

3D printen bestaat al jaren, maar maakt de afgelopen jaren pas echt een opmars door. Binnen verschillende branches worden 3D printers gebruikt en er vinden ook volop innovaties plaats op het gebied van 3D printen. 3D printers worden vooral nog gebruikt door bedrijven, maar ook steeds meer consumenten maken gebruik van de 3D printer. De printers zijn nog vrij prijzig, maar er zijn ook wat eenvoudigere modellen die goedkoper zijn en bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden door de consument. Maar hoe werkt zo’n 3D printer eigenlijk?

Hoe werkt een 3D printer?

ABS en PLA

Door middel van een 3D printer kunnen er 3D objecten worden geprint. De manier waarop dit gebeurt, is vergelijkbaar met een gewone inkjet printer. Echter, nu wordt er niet met inkt geprint en wordt het object opgebouwd uit verschillende dunne lagen. Daarnaast wordt er niet op papier geprint. Er zijn verschillende materiaalsoorten waarmee kan worden geprint. Een van de meest gebruikte materiaalsoorten is ABS. ABS is vergelijkbaar met het materiaal waar legostukjes van worden gemaakt. Er worden verschillende objecten met de materiaalsoort ABS geprint. Je kunt hierbij denken aan decoratieve objecten, sieraden of simpele meubels. Een andere veel gebruikte materiaalsoort is PLA filament. PLA is heel vergelijkbaar met de eerder genoemde materiaalsoort ABS. PLA staat er ook wel bekend om, om milieuvriendelijk en stevig te zijn. Daarnaast geeft PLA minder geur af tijdens het printen en kan het worden gebruikt bij lage temperaturen. Net als ABS wordt PLA voor soortgelijke objecten gebruikt, zoals decoraties en speelgoed.

Andere materialen

Er zijn naast PLA en ABS een tal van andere verschillende soorten materialen. Er worden namelijk veel soorten objecten geprint waar ook andere materialen voor vereist zijn. 3D printen wordt bijvoorbeeld ook gebruikt in de medische branche. Zo worden er tegenwoordig hele protheses geprint. Bij het printen van dit soort objecten zijn er weer andere materiaalsoorten nodig.

Er vinden volop innovaties plaats op het gebied van 3D printen. 3D printen kent nu al erg veel verschillende toepassingen, maar hier komen er alleen maar meer bij.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title="" rel=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>